Jaga i Jämtland

Jaga i Jämtland

I dag skriver vi om jakt och jaktturism – i Jämtland!

ritad_alg_finI Dagens Nyheter kan vi läsa om hur det har skett en riktig frammarsch i Sverige vad gäller jaktturismen. Det är allt från jaktsugna amerikaner och européer som vill ta sig ut i den djupa svenska skogarna och känna av vildmarken och spänningen att vara på jakt. För de företag som redan etablerat sig spås en miljardmarknad vänta, med jaktupplevelser som verkligen kostar. Jämtland är en av de platser där det vandrar en runt en hel del älgar, välväxta och stor till populationen. Men samtidigt är det så att stora, fina älgar inte växer på träd, både bokstavligt och bildligt talat – det gör så att jaktturismen aldrig kan garantera att en turist får lyckan att fälla ett villebråd över huvudtaget.

Det här med jaktturism är dock inte så nytt som det verkar. Något som är roligt att veta är att bland andra Winston Churchill sökte sig hit för att pröva jaktlyckan som ung, men även medlemmar ur den välbeställda Wallenbergsfamiljen har tidigare jagat här traditionsenligt, samt kungen. Här är lite mer fakta om just jaktturismen:

  • Tyskar, fransmän, italienare, men också från USA kommer det allt fler jägare som vill fälla byten i den svenska vildmarken.
  • I Europa uppskattasjaktturismen omsätta 2 miljarder euro (cirka 17 miljarder kronor).
  • I Jämtland finns ingenstatistik för jaktturismen men bara på statens mark säljs dygnskort för cirka 14 000 jaktmannadagar.

Zlatan gillar att jaga och fiska

Någon som gillar att jaga är också Zlatan Ibrahimovic, i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur han tidigare även han har jagat älgar i Jämtland. Det har hänt när han varit på bland annat rehab för att träna upp ljumskskador bland annat. Han säger vidare själv att han alltid varit intresserad av jakt och fiske men att hans yrke har förhindrat honom från att tillfullo den spendera tid i naturen som han vill. Zlatan har garanterat ett par riktigt bra jaktstövlar för jägare, som är bra att ha.

Om man vill jaga annat än älg under jaktsäsongen får man läsa på noga innan, annars kan det räknas som ett grovt brott. Till exempel har lodjursjakten i Jämtlands län överklagats tidigare, dessutom måste man till och börja med ha licens för att jaga just lodjur. Läs mer om detta här.