Från Jylland till Jamtli

Från Jylland till Jamtli

Friluftsmuseet Jamtli i ÖstersundTillhör du de som sitter som klistrade framför tv:n när SVT visar Hundra procent bonde? I så fall ska du bege dig till länsmuseet Jamtli i Östersund när det är dags för den årliga vårmarknaden. Då väntar nämligen celebert besök från Danmark.

Jamtli vårmarknad hålls 21-22 maj, och har i år temat återbruk. Marknaden brukar alltid ha flera föreläsningar med inbjudna talare. I år blir det bl.a. föreläsningar om hur man tillvaratar matjord på bästa sätt, hur man odlar framgångsrikt i ett tufft klimat, fjällkunskap och hur man väljer hund till sin familj.

Mest känd av de inbjudna talarna är troligen Frank Erichsen, till vardags boende utanför Grenå på Jylland. Han är känd från tv-serien Hundra procent bonde, som man kan se på SVT. Här finns en länk till kanalens sida om serien, som handlar om Erichsen och hans familj som driver ett självhushållsjordbruk på en gård. När han köpte gården var den fallfärdig, och han har renoverat den med gamla metoder. Även jordbruket utförs med gamla metoder.

Serien har blivit en stor succé i Danmark:

  1. Frank Erichsen kallas för Bonderøv hemma i Danmark, det betyder bondlurk på danska

  2. Bonderøv som programmet heter i Danmark är det mest sedda programmet någonsin där.

  3. I Danmark sänds just nu den 16:e säsongen av Hundra procent bonde.

  4. Serien om Frank och hans familj har över en kvarts miljon fans på Facebook, det är mer än vad populära tv-program som Idol och Bonde söker fru har tillsammans.

Frank Erichsen kommer att hålla tre föreläsningar per dag under den helg som marknaden pågår. Varje föreläsning kommer att ta upp ett nytt tema, men alla kommer att hålla sig inom ämnesområdet återbruk, självförsörjning, hållbarhet och förnyelse. Dessa ord är också vägledande för hela marknaden. Ett exempel på detta är att slipning av gamla verktyg kommer att erbjudas. Den som har gamla skärverktyg hemma kan ta med dem till marknaden för att få dem slipade. Man kan även få sina lakan manglade på gammalt sätt.

Annat som händer

Bland de som ställer ut på marknaden i år finns:

  • Aspås bigård, som säljer honung och olika produkter tillverkade av bivax.
  • Fru Fröken Karamell, ett företag som tillverkar karameller och kolor, och som förutom ett flertal återförsäljare runt om i landet också har en självbetjäningsbutik belägen på en myr vid Bjennhammarflon, strax norr om Tångeråsen.
  • Jämtland Härjedalens hemslöjdsförbund, som har till uppgift att stödja de lokala slöjdföreningarna och utveckla länets slöjdtraditioner.
  • Osterian af Jemtland, som, precis som namnet antyder, ystar ost på jämtländsk mjölk.
  • Valåhöjdens bär, som tillverkar marmelad, dryck och flera andra produkter av jämtländska bär.
  • Storsjöhyttan, Jämtlands första studioglashytta, som tillverkar glas och karaffer.

Många av de företag och föreningar som medverkar på marknaden är ganska nystartade, precis som Frank Erichsen inte är speciellt gammal själv. Det här visar att intresset för sådana värden som Jamtli har företrätt enda sedan starten 1912 är större än någonsin. Fler och fler vill lära sig om gamla hantverkstekniker, återbruk och hur man tar bättre vara på det som Jämtland har att erbjuda. Jamtlis vårmarknad är en utmärkt plats för att lära sig det.