Flest fortkörare i Jämtland

En rykande färsk sammanställning av fortkörande bilister visar att det är i Åsarna uppe i Jämtland som allra flest bilister kör i för hög hastighet – men varför då? Det kan man inte riktigt svara på.

”E45:an genom Åsarna är den sträcka i Sverige där fartkamerorna haffar flest fortkörare” läs mer här.

Bilar teckningarJämtland har inte bara otroligt vacker natur, hög jaktturism och stort kulturarv, utan även en hel del fortkörare på vägarna. Flest i landet faktiskt. I Jämtländska Åsarna bötfälls nämligen flest fartsyndare i hela Sverige enligt statistik som Sveriges Radio tittat närmare på. Och det är sträckan E45:an som går genom Åsarna som är den sträcka där flest åker fast genom att de fångas på fartkamerorna vilket gör att man här kan haffa fortkörarna. Men det är inte bara här man kör fort. På listan över landets tio i topp hamnar hela tre stycken jämtländska sträckor med:

  • Plats 1: Åsarna med 792 fortkörningar.
  • Plats 4: Pilgrimstad-Optand med 737 fortkörningar.
  • Plats 10: Ås-Kingsta/Mörsil med 708 forkörningar.

En boende precis vid E45:an genom Åsarna säger till Sveriges Radio att han och hans familj tydligt märker av fortkörarna. Han säger till exempel att när lastbilarna drar förbi kör de så fort att fönsterrutorna i huset skallrar, och det ger bara en liten inblick i hur fort man faktiskt kör förbi. Så varför är det just denna väg som är så pass drabbad av fortkörningar? Enligt polisens sektion för automatisk trafiksäkerhetskontroll som finns i Kiruna säger sektionschefen att siffrorna som visas här per sträcka inte automatiskt innebär att det är på den plats som flest kör för fort utan att det rör sig om hur många ärenden polisen själva väljer att åta sig från varje fartkamera. Varför dessa kommer just från Jämtland har han dock inget konkret svar på.